Infaq2u

Insan ingin dibantu
0 +
Dana diperlukan
RM 0 K
Orang sukarelawan
0 +
Projek dalam setahun
0

Kategori Infaq

Infaq
Al-Quran

Kelas Fakir Miskin

Sabda Rasulullah SAW:

من سنَّ في الإسلام سنة حسنة فله أجرها وأجر من عمل بها بعده من غير أن ينقص من أجورهم شيءٌ، ومن سنَّ في الإسلام سنة سيئة كان عليه وزرها ووزر من عمل بها من بعده من غير أن ينقص من أوزارهم شيءٌ

Maksudnya: Sesiapa yang memulakan dalam Islam satu sunnah yang baik maka baginya pahalanya dan pahala orang yang mengamalkannya selepasnya tanpa mengurang dari pahala mereka itu satu pun. Sesiapa yang mengamalkan dalam Islam satu amalan yang jahat dia akan mendapat dosanya dan dosa orang yang mengamalkannya selepasnya tanpa mengurangkan dosa mereka sedikit pun.

(HR Muslim)

Komuniti Sukarelawan

Sukarelawan daripada pakar perubatan, syarikat korporat, pelajar dan individu mahir turut serta bersama kami dalam menyalurkan sumbangan terus kepada mereka yang memerlukan.

RM500,000
Dana Diperlukan

Dana yang perlu dikumpulkan untuk disalurkan kepada kumpulan sasaran kami dari segi bekalan makanan, pendidikan, keperluan asas, tempat tinggal dan rawatan kesihatan.

24 Projek Untuk Dijalankan

Projek yang telah dirancang dalam setahun yang bakal dilancarkan untuk membantu kumpulan sasaran kami menjalani kehidupan yang lebih baik.

Kata-kata Ustaz Ismail Kamus

“Sebenarnya duit yang kita sedekah itu lah kita punya.  Yang kita simpan dalam poket tu belum tahu lagi. Boleh jadi pomen punya, boleh jadi klinik punya, boleh jadi waris kita punya. Kita punya yang mana? Yang kita sedekah itu lah kita punya.

Disaat perniagaan orang lain mengalami kerugian, ada satu perniagaan yang sentiasa untung tak pernah dan tak akan rugi selamanya!”

إِنَّ الَّذِينَ يَتْلُونَ كِتَابَ اللَّهِ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ وَأَنْفَقُوا مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ سِرًّا وَعَلَانِيَةً يَرْجُونَ تِجَارَةً لَنْ تَبُورَ

“Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca Kitab Allah dan tetap mendirikan sembahyang serta mendermakan dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka, secara bersembunyi atau secara terbuka, mereka (dengan amalan yang demikian) mengharapkan sejenis perniagaan yang tidak akan mengalami kerugian;”
(Faatir 35:29)

INGIN BERBAKTI KEPADA UMMAH?

Jom sertai pasukan sukarelawan kami

Jadilah sebahagian daripada pasukan sukarelawan sama ada
secara sepenuh masa atau separuh masa

Rakan Strategik